Berhibur Bersama Kucing Angry GST - [VIDEO]

Macam2 cara orang bantah GST bro...idea animasi angry bird sudah tukar jadi angry cat ! Angry GST pula tu ..Kah Kah kah

Tak apa laa sementara menunggu keputusan PRK Permatang Pauh hari ini, yg dijangka sengit antara PKR dan BN, mungkin lambat sikit diumumkan nanti.. berhiburlah dulu dgn 'angry cat' nie..sebuah animasi kucing mengulas tentang cukai yang menekan rakyat dan kaitannya dengan pemborosan kerajaan..moga anda terhibur

PKR guna kucing dalam kempen baharu bantah GST

KUALA LUMPUR – Kempen membant ah cukai barangan dan perkhidmatan (GST) tampil dengan idea baharu, menggunakan watak animasi kucing mengulas tentang cukai yang menekan rakyat dan kaitannya dengan pemborosan kerajaan.

Klip video singkat berdurasi 2 minit tu dimuat naik di Youtube melalui akaun Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar sejak kelmarin.

Ia memaparkan Nurul Nuha Anwar, penggerak #March2Freedom memperkenalkan kawannya ‘Kucing Angry’ yang mempersoalkan sama ada hasil GST digunakan untuk membayar hutang negara RM569.33 bilion dan hutang 1Malaysia Development Malaysia (1MDB) sebanyak RM42 bilion.

“Kucing sentiasa membayar hutang,” kata watak itu yang merupakan parodi ‘Kucing Happy’, watak direka Bank Simpanan Nasional (BSN) bagi menarik minat pengguna membuka akaun simpanan.

Ia juga mempersoalkan jet peribadi perdana menteri, serta bajet Jabatan Perdana Menteri (JPM) yang meningkat sehingga menyebabkan rakyat terpaksa berjimat-cermat.

Katanya, GST adalah cukai yang dikenakan terhadap rakyat tanpa mengira latar belakang dan tidak dapat dipastikan ke mana hasil cukai itu disalurkan, menjadikannya faktor utama kempen bantah GST diwujudkan.

Video itu dihasilkan dengan kerjasama sekretariat #KitaLawan, yang menggerakkan beberapa siri protes di Kuala Lumpur menuntut pembebasan bekas Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan #BantahGST yang menganjurkan perhimpunan Hari Pekerja di Kuala Lumpur Jumaat lalu.

Perhimpunan pada 1 Mei itu dihadiri lebih 10,000 orang yang membantah pelaksanaan GST dan disusuli dengan tangkapan ahli Parlimen Pakatan Rakyat dan aktivis yang menyertai perhimpunan itu.

Nuha berkata video parodi itu bertujuan memberi kesedaran kepada rakyat mengenai objektif membantah GST.

“GST adalah sejenis cukai rakus dan membebankan rakyat. Kucing pun terkena cukai sebab itu wujudnya ‘Kucing Angry’.

“Semua lapisan masyarakat mesti bersatu menyuarakan bantahan,” katanya.

Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli juga sebelum ini menggerakkan kempen kesedaran rakyat menolak GST dengan mengeluarkan empat siri video Youtube #GST101 bagi menjawab hujah Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan mempertahankan GST.

Sejak dimuat naik minggu lalu, video pertama dalam siri itu tersebar kepada lebih sejuta pengguna.

Sumber - NewMalaysianPost.com

menyusul laporan PRK di Ptg Pauh nanti
Comments

Popular posts from this blog

Wanita Arab dan Bukit Bintang - video

Lebai Otak Tersumbat ! Episod Jilat Kaharq Ijau.| Edisi Tertangguh.

Kabinet 'Musang Berjanggut' - [Video]