Edisi Serantau - Batu Jade Binaan Mesjid Baru Di Aceh

Batu Jade biasanya dijadikan batu cincin bro dan satu kemegahan dalam epik China. Hanya orang2 kaya dan kumpulan bangsawan yang berpeluang memiliki batu permata ini bro ! Jade selalunya berwarna hijau tua dan ada juga berwana keputihan,warna sutera putih, hitam dan kekuningan ! tetapi kalau mesjid disalut dan dibangunkan dengan batu jade ini..alangkah indahnya mesjid tadi untuk digambarkan. Moga hasrat Aceh menjadi kenyataan.


Jade
yang dijadikan batu cincinAceh bakal miliki sebuah masjid batu jed pertama di dunia

Masjid seluas hampir 4,000 meter persegi 
itu akan dinamakan Masjid Agung Baitul A'la. Foto hiasan.


JAKARTA, 23 Mac:
Fenomena “demam” batu-batu permata di Indonesia kini akan menjadi lebih hebat apabila pemerintah di sebuah wilayah di Aceh membina sebuah masjid batu jed yang pertama di dunia.

Sebuah portal berita tempatan, tribunnes.com memetik Pengerusi Badan Perancangan Pembangunan Nagan Raya di Acheh Teuku Raja Keumangan sebagai berkata, kerja-kerja pembinaan tapak masjid yang berharga Rp150 bilion (RM45 juta) itu telah dimulakan sejak awal tahun.Masjid seluas hampir 4,000 meter persegi itu akan dinamakan Masjid Agung Baitul A’la dan seluruh bangunan masjid hingga kubahnya dilapisi dengan batu jed yang diambil dari hutan di kawasan Beutong di Nagan Raya.

Baru-baru ini para pencari batu permata telah menemui bongkah batu jed seberat kira-kira 20 tan metrik di Gampong Krueng Isep di Beutong dan kerajaan wilayah Aceh tidak membenarkan sesiapapun mengambil bongkahan batu permata itu.
Batu Jed Hotan
mempunyai warna sutera

Teuku Raja Keumangan berkata, kerja-kerja memunggah bongkahan batu jed dari hutan Beutong itu dijangka bermula April ini dan batu-batu itu akan dipotong sebanyak 37,000 keping dengan ukuran 60×60 sentimeter.

Katanya, masjid itu dibina sebagai tanda kesyukuran kepada Allah SWT yang menjadikan tanah di Acheh dipenuhi dengan batu permata dan jika semuanya berjalan lancar, masjid itu dijangka siap akhir tahun ini.

Demam batu permata Indonesia itu merebak ke seluruh republik dari Aceh hingga ke Kalimantan dan di Jakarta pula ribuan orang mengunjungi sebuah pasar Rawa Bening pada setiap hujung minggu untuk membeli dan menjual pelbagai jenis batu-batu permata Indonesia..therakyatpost
Comments

Popular posts from this blog

Wanita Arab dan Bukit Bintang - video

Lebai Otak Tersumbat ! Episod Jilat Kaharq Ijau.| Edisi Tertangguh.

Kabinet 'Musang Berjanggut' - [Video]