Persepsi Rakyat Vs 1 MDB - Kajian Merdeka Centre

Hampir 50% pengundi tidak yakin Putrajaya mampu tangani 1MDB, kata tinjauan 

Sumber imej - www.themalaysianinsider.com


Satu tinjauan pendapat yang dijalankan baru-baru ini mendapati 49% daripada pengundi di Semenanjung Malaysia secara terang-terangan tidak yakin dengan kemampuan Putrajaya menguruskan masalah yang melanda syarikat milik penuh Kementerian Kewangan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Tinjauan pendapat yang dijalankan Merdeka Center dengan kerjasama BFM Radio itu juga menunjukkan hanya 18% yakin Putrajaya mampu menguruskan masalah yang menyelubungi 1MDB sementara 33% lagi tidak pasti.
Kajian dilakukan Merdeka Center itu menggunakan kaedah temu bual menerusi telefon terhadap 1,011 responden pada 12 hingga 25 Mac lalu.
1,011 responden yang dihubungi terbahagi kepada 60% responden Melayu, 30% responden Cina dan 10% responden kaum India. – 17 April, 2015.


Sumberwww.themalaysianinsider.com


Berdasarkan kpd persepsi umum kajian yg dijalankan oleh Merdeka Centre  dengan kerjasama BFM Radio bolehlah dibuat satu kesimpulan yang menarik untuk difikirkan bro !


Kesimpulan terhadap persepsi umum kajian..

  • Terlalu ramai rakyat yang tidak tahu peranan 1MDB sebenarnya, kerana rakyat malaysia memang tidak suka dengan angka2 besar ? dan yang berkaitan..kecuali boleh bilang duit sikit2..dah memadai.
  • Melayu paling ramai tak tahu peranan 1MDB - ini kerana ramai yg membaca media utama milik umno sahaja..Dalam akses internet pun melayu juga yang ketinggalan..terlalu ramai yg tiada akses internet - kalo motor arga 3K-10K ? depa sanggup beli...sanggup merempit..ramai anak muda melayu ke cyber-cafe..tapi main 'game' bro !
  • Soal keyakinan pengurusan dan siapa bertanggung jwb untuk menguruskan 1MDB ini - anda boleh buat kesimpulan sendiri bro..lihat carta di atas.

Comments

Popular posts from this blog

Wanita Arab dan Bukit Bintang - video

Lebai Otak Tersumbat ! Episod Jilat Kaharq Ijau.| Edisi Tertangguh.

Kabinet 'Musang Berjanggut' - [Video]